Könyvhosszabbítás

Vonalkód
Jelszó

Online katalógus

E-könyvtár

Kattanj rá!

Csíííz!

csíz

belépés

Folyóirat ajánlatunk

Természetbúvár 2017/1.

Kettős jubileum – Kitaibel Pál (1757-1817)

Nagy elődünk születésének kétszázhatvanadik, míg halálának kétszázadik évfordulóján nagy örömmel mondhatjuk el, hogy a pusztító világégések (két világháború és 1956) ellenére sikerült megőrizni szerteágazó munkásságának értékeit, és erős gyökereket plántálni a felnövekvő nemzedékek gondolkodásába.

„Magyarország flórájának ritkaságait felkutatta, szülőhazájának természetét ismertette, forrásvizeinek titkait felfedte, nem különben derekassága, szerénysége és erkölcsössége lelke ékességéül szolgáltak. Örvendj Magyarország, hogy ilyen fiad lehetett!”

A Természetbúvár 2017. 1. számában 3 oldalas képes beszámolót olvashatsz e remek tudósról!

A nagy szarvasbogár

A Magyar Rovartani Társaság és a Magyar Természettudományi Múzeum internetes szavazásán a nagy szarvasbogár szerepelt legjobban. A beérkezett 2760 válaszból 1237 támogatta a jelölését, így ez a faj lett 2017-ben az Év rovara.

Magyarország, illetve egész Európa legnagyobb testű bogara, kontinensünk nagy részén előfordul, ahol még vannak tölgyesek. Aki valaha látott hím szarvasbogarat, bizonyára nem felejti el többé. Az akár 8 centiméteresre is megnövő bogár rágói ugyanis agancsszerűen megnagyobbodtak, a végük villás, belső élükön több kisebb-nagyobb fog sorakozik.

Ha felkeltette érdeklődésedet e néhány sor, Természetbúvár 2017/1. számában megtalálod!

A harcsa

Mintegy ötezren voksoltak a Magyar Haltani Társaság honlapján meghirdetett közönségszavazáson, amelynek tétje az Év hala cím elnyerése volt. A korábbi évekhez hasonlóan most is három őshonos jelölt között lehetett választani. A szavazatok 48 százalékával a harcsa lett a győztes, míg a kezdeti vezetés után lemaradó paduc 36, a halványfoltú küllő pedig 16 százalékot ért el. E cím elnyerésében nagy szerepe van ismertségének, hiszen a „bajszos hal” számos mesekönyv lapján ott van, szálkamentes, ízletes húsa sokféleképpen elkészíthető, így egyik legkedveltebb étkezési halunk. De sajátos életmódja és különleges horgászata ,ások számára is érdekes lehet. Bővebben a 35-37. oldalon!!!!