Könyvhosszabbítás

Vonalkód
Jelszó

Online katalógus

E-könyvtár

Kattanj rá!

Csíííz!

csíz

belépés

Általános információk a gyermekkönyvtárban

Üdvözlünk a győri Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár Gyermekkönyvtárának honlapján! Győr város egyetlen gyermekkönyvtára vagyunk, amelynek akár már születésed pillanatában a tagja lehetsz!

Magunkról

Cím: 9023 Győr Herman Ottó u. 22.
Telefonszám: +36-96-516-677
E-mail cím: gyermekkonyvtar@gyorikonyvtar.hu
Honlap: gyermek.gyorikonyvtar.hu

Hogyan lehet hozzánk eljutni?

Gyalog, kerékpáron, autóval, busszal: 5-ös, 6-os, 7-es, 17-es, 21-es, 38-as

1. Nyitva tartás

  Tanítási időben Szünidőben
Hétfő 10-18 9-17
Kedd ZÁRVA ZÁRVA
Szerda 10-18 9-17
Csütörtök 10-18 9-17
Péntek 10-18 9-17
Szombat 9-12
Július-augusztus zárva
ZÁRVA

2. Hogyan lehetsz tagja a könyvtárnak?

Jó, ha az első alkalommal édesanyád vagy édesapád elkísér, hiszen egy jótállási nyilatkozatot kell kitölteniük, amelyben adataik pontos megadásával és aláírásukkal vállalják, hogy segítenek a kölcsönzési szabályok betartásában.
A beiratkozáshoz szükség van szüleid személyi igazolványára, és ha iskolás vagy, a Te diákigazolványodra is. 16 éves korig a könyvtár használata díjmentes.
Ha egyedül jössz beiratkozni, akkor a jótállási nyilatkozatot haza kell vinned, a szüleiddel ki kell töltetned, s aláírva vissza kell hoznod. Amíg ez nem történt meg, csak 1 dokumentumot kölcsönözhetsz.

Ha már elvégezted az általános iskolát, vagy már betöltötted a 15. évedet, a felnőtt könyvtárban kell beiratkoznod!

3. Mire jó a könyvtár? Mit kínálunk?

Spórolhatsz! Rengeteg olvasnivalót kölcsönözhetsz ingyen!

Ha beiratkoztál a könyvtárba, a kölcsönözhető dokumentumokat hazaviheted. Figyelj arra, hogy az olvasójegyed mindig legyen nálad, mert csak azzal tudsz kölcsönözni!

Könyveket: Egyszerre 10 darabot 3 hétre, a kölcsönzési határidőt 1-szer hosszabbíthatod. A felnőtt részlegben található Hang-és médiatárból az alábbi időtartamra kölcsönözhettek: DVD: egyszerre 1 db nem korhatáros kölcsönözhető 1 hétre (nem hosszabbítható) hangzó dokumentum (CD és/vagy hangoskönyv): 3 db 2 hétre (nem hosszabbítható)

Folyóiratot: 1 évfolyamot 3 hétre, nem hosszabbíthatod.

Kézikönyvet: csak hétvégén (könyvtári szünnapok alatt) kölcsönözhetsz. Határidő: hétfő 10 óra

Ha kéred, szívesen ajánlunk neked valami igazán jó könyvet. Bőséges a választék.

Gyakori kérdések

Mit tegyek, ha túl rövid a kapott határidő?
Ha szükséged van még a kikölcsönzött könyvekre, vagy nem tudod határidőre visszahozni azokat, lehetőséged van a meghosszabbítására. Megteheted ezt személyesen, telefonon vagy az Interneten keresztül is.
A határidő hosszabbítása csak akkor lehetséges, ha nincs az adott dokumentumra előjegyzés.
Mi történik, ha késve viszem vissza, amit kikölcsönöztem?
Ha a dokumentumok kölcsönzési határideje lejár, késedelmi díjat számolunk fel: dokumentumonként 10 Ft / nap + postaköltség, amely naponként és a nálad lévő dokumentumok számával növekszik. (Pl. ha egy könyvet kölcsönöztél ki, és 6 napot késtél, az 10 Ft × 6 nap = 60 Ft + postaköltség, de ha 8 könyvet, akkor 8 × 10Ft × 6 nap = 480 Ft + postaköltség) Az első felszólítás a lejárat után 1 hét, a második értesítést 21 nappal postázzuk.
Ha a felszólítások eredménytelennek bizonyulnak, behajtó cégnek adjuk át az ügyet
Ezeket a kellemetlenségeket elkerülheted, ha élsz a hosszabbítás    lehetőségével, vagy időben visszahozod, esetleg valakivel visszaküldöd a könyveket.
Mit csináljak, ha elvesztettem az olvasójegyem?
Elveszett olvasójegyed helyett kérj másikat. Díja: 400 Ft
Mit tehetek ha elveszett vagy megrongálódott, amit kikölcsönöztem?
Az elvesztett vagy megrongálódott dokumentummal azonos mű (azonos író azonos műve) beszerzésével (antikvárium, könyvesbolt) pótolhatod a hiányzó vagy sérült kötetet.
Ha nem tudod beszerezni a könyvet,  a mindennapi kereskedelmi árán kell megtérítened!

Ha nincs a polcon a könyv, akkor félretesszük Neked! Előjegyezzük!

Az előjegyzést beiratkozott és érvényes tagsággal rendelkező olvasóink kérhetik. Erre akkor lehet szükség, ha a keresett könyv valakinél, éppen akkor kölcsönözésben van. A kötetet a könyvtárba való visszaérkezésekor félretesszük, e-mailt vagy levelet küldünk. E-mail szolgáltatásunk ingyenesen igénybe vehető. Levél küldésénél a postaköltség díját kell megfizetni.

Az előjegyzett könyveket az értesítés feladásától számított 10 napig őrizzük meg!

Segítünk a keresésben!

A legkülönfélébb kérdések megválaszolásában a gyermekkönyvtárosok szívesen segítenek lexikonok, enciklopédiák, számítógépes adatbázisok felhasználásával.

A könyvtár lehet a dolgozószobád!

A kézikönyvtárban található lexikonok, enciklopédiák, atlaszok, szótárak vagy egy-egy témát részletesen leíró könyvek a segítségedre lehetnek. A gyűjteménynek ez a része nem kölcsönözhető, helyben lehet böngészni, kutatni, olvasni.

Ha nem érsz rá, nem kell mindent rögtön kijegyzetelned!

Helyben fénymásolunk és nyomtatunk.

Díjtételeink:
Fénymásolás 20 Ft/oldal
Nyomtatás számítógépről, fekete-fehér 20 Ft/oldal
Nyomtatás számítógépről, színes 200 Ft/oldal

Naponta internetezhetsz!

Internetkuckónkban hat gép vár arra, hogy odaülj eléjük. A számítógépek használatáért nem kell fizetned.

Az Internet használatának szabályait itt, az internetes etikettet itt, az Internet biztonságos használatáról szóló ismertetőnket pedig itt olvashatod.

Velünk hadat üzenhetsz az unalomnak!

Szabadidő
Olvasnivaló mellett szabadidős programokat is kínálunk. Játszóházakat, vakációs programokat, játékdélutánokat, kézműves foglalkozásokat szervezünk, amelyeken a részvétel ingyenes. Mesekuckó előadásainkra korlátozott számban jegy vásárolható az előadás hetében a galéria bejáratánál. A rendezvényeken a részvétel díjtalan.
Hogy véletlenül se unatkozz, évente több rejtvényfüzetet adunk ki. Tavasszal az alsó tagozatosoknak, nyáron a vakációzóknak, ősszel a nagyoknak.

Pályázat
Időről időre pályázatokkal jelentkezünk, amikor megmutathatod íráskészségedet, vagy kézügyességedet. Ilyenkor általában egy-egy mese, fogalmazás megírására, vagy művészeti alkotás elkészítésére buzdítunk. Olykor csapatversenyekre, vetélkedőkre hívunk.

Tanulmányi verseny
Ha úgy érzed, jó vagy a kutatómunkában, és ismered a könyvtárak világát, jelentkezz a Bod Péter Országos Könyv-és Könyvtárhasználati tanulmányi versenyre, amelynek megyei fordulóját nálunk tartják.

4. A könyvek elhelyezése a polcon

Tájékozódás a polcokon

Segít eligazodni a kölcsönzőtérben, megmutatja, melyik polcon milyen témájú könyveket találsz.

A könyvek rendje

A könyvtárban minden egyes könyvnek megvan a maga helye. Ez a rend biztosítja, hogy gyorsan megtaláljunk minden könyvet. Hogy ezt a rendet betarthasd, és mindent megtalálj, jó, ha ismered a Könyvtári ábécét, amely nem teljesen egyezik meg azzal, amit az iskolában tanultál.

Ha nem tudod, honnan emelted le a könyvet, akkor inkább hagyd az asztalon, vagy szólj a könyvtárosnak!

A válogatáshoz javasoljuk az őrjegy használatát. Az őrjegy, már a nevében is benne van, őrzi a könyv helyét a polcon. Ha egy könyvet érdekesnek találsz, és szeretnél belelapozni, leveszed a polcról, a helyére pedig beteszed az őrjegyet. Így biztosan tudni fogod, hová kell visszatenned a könyvet.

Mit gyűjtünk / Mit találsz a polcokon

Gyermekkönyvtárunkban több mint 23 ezer kötet található. A könyvek meghatározott szabályok szerint vannak elrendezve a polcokon. Minden egyes könyvnek megvan a saját helye, csak így találhatjuk meg őket egyszerűen és gyorsan.

Hogy könnyű legyen számodra az eligazodás, csoportosítottuk könyveinket:

Helyben használható könyvek

A kézikönyvekre (szótárak, lexikonok, enciklopédiák) bármikor szükség lehet, ezért nem viheted őket haza. Megkülönböztetésül piros csíkkal jelöltük meg őket.
Ide soroljuk a helyismereti könyveket is, amelyek győri vonatkozású információkat tartalmaznak. A helyismereti (Győrrel kapcsolatos) köteteket a piros mellett kék csíkkal is ellátjuk.

Kölcsönözhető könyvek

Ezeket tartalmuk szerint tovább csoportosítottuk az állványokon.

Szépirodalmi könyvek:

  • leporellók, képeskönyvek
  • verseskönyvek
  • mesék, meseregények
  • ifjúsági irodalom (kalandos, történelmi, életrajzi, állatos, gyermekvilágról szóló és fantasztikus könyvek, lányregények)
  • kötelező és ajánlott irodalom
  • műsor-összeállítások, tematikus versgyűjteménye

Ezek a könyvek íróik, szerzőik vezetékneveinek betűrendjében sorakoznak a polcokon. Ha nincs önálló írójuk, akkor a cím számít a betűrendbe sorolásnál.

Ismeretterjesztő könyvek:

Ismeretet közölnek, egy tudományba vezetnek be, gyakorlati és elméleti tudnivalókról szólnak. Rengeteg tudományág van és még több ismeretterjesztő könyv. Az eligazodáshoz ezeket is rendezni kell.

A világ összes tudománya csoportokra van osztva, és a tudományos könyveket ezeknek megfelelő 10 nagy csoportba rendezik. Részletesen lásd itt.

Az ismeretterjesztő könyveket a könyvtárak témájuk szerint tovább válogatják, és tartalmuknak megfelelően számokkal (szakjelzettel) jelölik. Az első szám arra a tudományos főcsoportra utal, ahová a könyv tartalma szerint tartozik. Az azonos témával foglalkozó könyvek ugyanazt a szakjelzetet kapják, és egymás közelébe kerülnek a polcokon. Pontos helyüket íróik/szerzőik betűrendje határozza meg.

Ezt a kétsoros szakjelzetet a könyvek gerincén olvashatod, kereséskor ezt kell megjegyezned, vagy felírnod.

Pl.: Schmidt Egon: Állati érdekességek ® 590 (Természettudományok. Állattan)
S 31 (Azért, mert a szerző neve S betűvel kezdődik)

Kiemelt sorozatok:

Külön polcra tettük azokat a könyveket, amelyek ugyan külsejükben azonosak, tartalmilag azonban különböző témákkal foglalkoznak. (pl.: Mi Micsoda, Szemtanú, Mit? Miért? Hogyan? -ismeretterjesztés óvodásoknak, 100 állomás – 100 kaland, stb.)

Idegen nyelvű könyvek:

Külön kiemelve találhatók. Témájuk változatos, jó eszközei a nyelvtanulásnak.

6. Keresés a gyűjteményben. Katalógushasználat

A könyvtár katalógusa mindig választ ad arra, hogy az adott könyvtárban:

Mely szerzők könyvei találhatók?
Milyen című könyvek vannak?
Egy-egy témával kapcsolatosan milyen könyvek találhatók meg?
Milyen sorozatokat gyűjt a könyvtár?

A könyvtárban számítógépes katalógus segíti a tájékozódást és a keresést. Az on-line katalógust otthonról is használhatod.

Klikkelj ide, ha még nem olvastad az on-line katalógus súgóját
Ide kattints, ha használni szeretnéd az on-line katalógust